Leerproblemen
Leerproblemen worden gekenmerkt door een achterstand op vlak van lezen, spelling en/of rekenen ten opzichte van klasgenootjes. Wanneer extra begeleiding op school en in de logopedie weinig of geen evolutie oplevert, kunnen we spreken van een hardnekkig leerprobleem. Wanneer de achterstand groot genoeg is (dit wordt vastgesteld op basis van verschillende tests) en er "hardnekkigheid" optreedt, kan een diagnose van dyslexie, dysorthografie en/of dyscalculie gesteld worden. Vaak komen leerproblemen op de verschillende domeinen samen voor.
Lezen | DyslexieKinderen met leesproblemen hebben moeite met het automatiseren van de teken-klankkoppeling. Dit wil zeggen dat ze het moeilijk vinden om een geschreven letter om te zetten in een klank. Het lezen zal traag en/of met veel fouten gaan. Kinderen met leesproblemen hanteren vaak een spellende of radende leestechniek. Ze gaan letter per letter lezen om deze nadien samen te voegen tot een woord (wat zorgt voor een traag leestempo) of ze gaan net raden wat er staat (dit doet het tempo stijgen maar er zullen veel fouten gelezen worden). Bovendien is het leesbegrip vaak ook beperkt bij kinderen met leesproblemen. Hierdoor gaan ze minder plezier beleven aan het lezen.
|
Spelling | DysorthografieKinderen met spellingsproblemen hebben moeite met het automatiseren van de klank-tekenkoppeling en de spellingsregels. Ze vinden het moeilijk om spraakklanken om te zetten in letters, zeker wanneer er vaste tekencombinaties bij komen, zoals /eeuw/ en /ieuw/. Ook de spellingsregels worden moeilijk onthouden, dit valt voornamelijk op wanneer de regels gecombineerd moeten worden. Hierdoor maken deze kinderen veel spellingsfouten. Vaak hebben ze ook een beperkt fonologisch bewustzijn; ze vinden het moeilijk om bepaalde klanken van elkaar te onderscheiden en hebben weinig inzicht in woord- en zinsstructuren. Hierdoor vormt schrijven een groot probleem voor hen.
|
Rekenen | DyscalculieKinderen met rekenproblemen hebben moeite met het automatiseren van rekenfeiten (zoals splitsingen en de tafels) en rekenprocedures (de bewerking die uitgevoerd dient te worden). Vaak hebben ze ook een beperkt inzicht in de getalstructuur en de getalwaarde. Daarnaast vormt ook het omzetten van rekentaal of vraagstukken naar een bewerking meestal een struikelblok. Aangezien het rekenen een grote inspanning vraagt en de uitkomsten vaak fout zijn, zijn deze kinderen niet meer gemotiveerd om te rekenen. In de logopedie kunnen eenvoudige strategieën aangeboden worden die ervoor zorgen dat deze kinderen terug meer succeservaringen krijgen bij het rekenen.
|
Bijscholingen | Leerproblemen
Aangezien Charlotte veel kinderen met leerproblemen begeleidt, blijft ze zich ook bijscholen. Een overzicht van deze bijscholingen vindt u hier:
- 2017: Praktijkdag voor en door logopedisten (Sig vzw, Gijzegem)
- 2016: Psycho-educatie bij leerstoornissen | Automatiseren van bewerkingen tot 10 en 20 (Logopedia, Mechelen)
- 2016: Verantwoord begeleiden van kinderen met dyslexie (Luc Koning, Sig vzw, Heverlee)
- 2016: VVL-congres: Dyslexie (VVL, ICC Gent)
- 2015 - 2016: werkgroep spelling en lezen (KMSL Dienst Logopedie, Turnhout)
- 2015: Beginnende en gevorderde spellingsmoeilijkheden remediëren (Hilde Heuninck, Sig vzw, Gijzegem)
- 2015: Het M-decreet: Feiten en fictie (Gezin en Handicap vzw, Turnhout)
- 2013: Dyslexie en de nieuwste computers (Sprankel vzw, Gent)
- 2013: Rekenen met RekenTrapperS in 4, 5 en 6 (Eureka-Expert, Kessel-Lo)